Om zo lang mogelijk van uw schoenen te kunnen genieten is het belangrijk om de juiste schoenen te kiezen en deze vervolgens goed te verzorgen. Op deze pagina geven we u advies over het herkennen van goed schoeisel, inlopen en de verzorging van uw schoenen. Mocht u nog vragen hebben of een afspraak willen maken, neem dan gerust contact met ons op.

Inloopschema
Algemeen schoenadvies
Onderhoud schoenen
Veelgestelde vragen

Inloopschema

Nieuwe schoenen dienen altijd ingelopen te worden. Door de aanpassingen en correcties kan het staan en lopen anders aanvoelen. De schoenen kunnen in het begin wat stug zijn. Onze schoenen zijn grotendeels gemaakt van leer en dit heeft de eigenschap zich geleidelijk aan te passen aan de vorm van uw voeten. Om u te laten wennen aan de nieuwe schoenen en drukplekken te voorkomen, is het belangrijk om de schoenen rustig in te lopen. Bij het afleveren van de schoenen geven wij aan welk inloopschema bij u van toepassing is. Wij adviseren om de voeten regelmatig te controleren op drukplekken. Mochten er tijdens de inloopfase problemen ontstaan, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen voor advies of om de schoen eventueel aan te laten passen.

Dag Schema 1 Schema 2 Schema 3
1 0,5 uur 1 uur 2 uur
2 1 uur 2 uur 4 uur
3 2 uur 3 uur 6 uur
4 3 uur 4 uur 8 uur
5 4 uur 6 uur Hele dag
6 5 uur 8 uur
7 6 uur Hele dag
8 7 uur
9 Hele dag

Als bij controle van uw voeten blijkt dat er rode (druk)plekken zijn ontstaan die pas na lange tijd verdwijnen, dan moet u de volgende dag dezelfde draagtijd aanhouden.

In confectie schoenen met een aanpassing, semi orthopedische schoenen en de volledig individueel vervaardigde schoenen, zijn de voetbedden zo gemaakt dat ze in combinatie met de andere aanpassingen aan de schoenen hun werking doen. Dit houdt dus in dat u de voetbedden NIET mag dragen in andere schoenen. Ook niet in andere aangepaste schoenen. Elke schoen heeft namelijk zijn eigen ronding waarop het voetbed gemaakt is.
Als u aangepaste schoenen heeft, is het de bedoeling dat u niet langer loopt op schoenen die niet aangepast zijn. Anders worden uw klachten er uiteraard niet minder op. Mocht u de zolen in andere schoenen dragen, dan vervalt de garantie op de pasvorm van dat voetbed omdat deze niet op de juiste manier belast is.

Algemeen schoenadvies

Wat is goed schoeisel?

Het is erg belangrijk om op goede schoenen te lopen. Je voeten moeten je immers de hele dag dragen. Ondersteuning en comfort zijn daarom erg belangrijk. Schoenen die deze ondersteuning en comfort missen, kunnen zorgen voor eelt of blaren. Omdat wij vaak de vraag krijgen wat nou goede schoenen zijn, hebben wij een algemeen schoenadvies opgesteld. Dit zijn tevens de eisen waaraan een schoen voor een orthopedische aanpassing aan een confectie schoen (OVAC) aan moet voldoen.

1. De schoen heeft een uitneembaar voetbed
2. De schoen heeft een stevige contrefort (hard bij de hiel)
3. De zool/hak is verlijmbaar (indien u een hakverhoging, zoolverstijving of afwikkeling nodig heeft)
4. De hak is niet hoger dan 3 cm
5. De schoen heeft een sluiting die je stevig dicht kunt maken (veters of klittenband)
6. De schoen heeft geen smalle hakken
7. De schoen moet goed aansluiten aan de voet
8. De schoen zit niet te strak bij de voorvoet
9. De schacht van de schoen bestaat hoofdzakelijk uit leer

Vrijhoeven Orthopedisch Centrum heeft een aantal gemaksschoenen in het assortiment in alle lengte- en breedtematen. U kunt bij ons op afspraak terecht voor schoenadvies op maat. Ook werken wij nauw samen met gerenommeerde schoenwinkels: Onder andere Geenen schoenen in Bergeijk en Klinkenberg in Geldrop.

Onderhoud Schoenen

Door uw (nieuwe) schoenen goed te onderhouden kunt u er zo lang mogelijk van genieten. Wij hebben hiervoor een aantal tips voor u!

  • Wisselen 

    Uw schoenen gaan langer mee als u ze regelmatig wisselt. Wij adviseren elke dag of om de dag van schoenen te wisselen. U komt na aanschaf van een eerste paar orthopedische schoenen na 3 maanden in aanmerking voor een wisselpaar. Door het elke dag wisselen van uw schoenen, krijgen deze de kans om te luchten. De gemiddelde levensduur van de schoenen ligt dan rond de 15 tot 18 maanden.

  • Uitlenen 

    Leen maatschoenen nooit uit, er zijn namelijk geen 2 paar voeten hetzelfde! U heeft niet voor niets individueel op maat gemaakte schoenen.

  • Onderhoud 

    Het is belangrijk om uw schoenen goed te onderhouden. Ze zijn grotendeels met de hand vervaardigd en dus kwalitatief hoogwaardig en kostbaar. Bovendien hebben kapotte of versleten schoenen niet meer het corrigerende effect waarvoor ze zijn vervaardigd.

    Regelmatig poetsen (minimaal 1 keer per week), houdt het leer van uw schoenen mooi en soepel. Wij adviseren de volgende producten en onderhoudstechnieken bij schoenen van:

    Glad leer: voedzame schoencrème

    Suède: borstelen met een suèdeborstel en regelmatig inspuiten met een beschermende spray

    Nubuck: wrijven met nubuckblokje en regelmatig inspuiten met een beschermende spray. Eventueel schoonmaken met nubuckshampoo.

    Stel uw schoenen nooit bloot aan een warmtebron om ze sneller te laten drogen. U kunt ze het beste laten drogen bij kamertemperatuur om uitdroging van het leer en vervorming van materialen te voorkomen.

  • Reparatie

    Uw schoenen dienen tijdig gerepareerd te worden door de orthopedisch schoentechnicus. Laat zolen en hakken op tijd vervangen, anders kunnen de schoenen onherstelbaar beschadigd raken en niet meer de juiste ondersteuning bieden. Indien een derde partij aanpassingen en/of reparaties verricht aan uw schoenen, vervalt de garantie.

  • Controle van Uw schoenen

    Naast het onderhoud dat u zelf aan uw schoenen verricht, is het verstandig dat de orthopedisch schoentechnicus uw schoenen controleert en waar nodig repareert. Hij kan dan tevens beoordelen of de functionaliteit nog goed is.

  • Transpiratie 

    Indien u last hebt van transpirerende voeten, kunt u de volgende maatregelen nemen:

    • regelmatig wisselen van schoenen
    • katoenen of wollen sokken dragen en per dag wisselen (vaker waar nodig)
    • een anti-transpiratiepoeder gebruiken
  • Aan- en uittrekken

    Let erop dat u uw schoenen altijd stevig vastmaakt, om zo voldoende ondersteuning van de schoenen te ondervinden. Het gebruik van een schoenlepel verminderd de kans op vervorming en stabiliteitsverlies. Maak bij het aan- en uittrekken altijd de sluiting van de schoenen helemaal los.